Секции

19 April 2024 10:58

Мустафа Адиб е новият премиер на Ливан

Ливанският посланик в Германия – Мустафа Адиб, беше номиниран за следващия премиер на страната. 48-годишният дипломат получи мандат да сформира правителство от президента Мишел Аун.

Саад Харири, депутат

Подкрепяме номинацията на Мустафа Адиб за премиер и му възлагаме сформирането на кабинет.

Мохамед Раад, депутат

Информирахме президента Мишел Аун, че имаме консенсус по кандидатурата на Мустафа Адиб. Надяваме се на добро сътрудничество с него.

Новият ливански премиер обеща бързо да стартира реформаторско правителство и да потърси международна финансова помощ, която да извади Бейрут от кризата.

Ливан е разтърсван от протести и размирици от седмици, след като премиерът Хасан Диаб и правителството му подадоха оставка. Това стана дни след мощния взрив на 4 август, който опустоши пристанището на Бейрут и няколко квартала на ливанската столица. Инцидентът, взел близо 200 жертви и ранил близо 6 хиляди души, предизвика мащабен обществен гняв срещу управляващите в страната.

Предишното правителство също беше свалено отново след протести, предизвикани от икономическата и финансова криза. Притесненията са, че дори нови избори няма да донесат желаната промяна. Страната е напълно разделена по етнически и религиозен признак. Системата, която предвижда президент християнин, премиер сунит и председател на парламента шиит, произвежда слаби правителства, неспособни на последователна политика.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче