Секции

25 April 2024 23:04

Кораб с близо 300 спасени мигранти очаква разрешение да ги свали в средиземноморско пристанище

В Средиземно море от над седмица хуманитарен кораб с близо 300 спасени мигранти очаква разрешение да акостира в безопасно пристанище, за да свали търсещите убежище хора. Хуманитарен кораб с 276 мигранти на борда е на дрейф в Средиземно море в очакване на разрешение да влезе в пристанище, където търсещите убежище да могат да слязат. Испанският плавателен съд „Оупън армс“ е спасил бежанците, бедстващи в гумени лодки в открито море, при три операции на 8 септември.

Неправителствената организация, собственик на кораба, отправи апел към държавите с излаз на Средиземно море да позволят на пренаселения кораб да акостира в безопасно пристанище.

Статистиката показва, че от 2014 година над 18 хиляди мигранти са загубили живота си в Средиземно море при опит да потърсят убежище в Европа. Преместването на спасените бежанци в държави от ЕС отдава е ябълката на раздора в Евроблока, тъй като напливът на търсещи убежище подхранва възхода на антиимигрантски настроени партии в много европейски държави, включително Италия.

Рим беше една от основните точки за влизане на Стария континент за стотици хиляди бежанци. Броят на мигрантите обаче рязко намаля, след като в Либия, от където тръгват търсещите по-добър живот, се проведоха няколко мащабни операции срещу трафиканти на хора. През последните месеци, въпреки пандемията от COVID-19 и факта, че Италия затвори пристанищата си за мигрантите, с мотива че няма как да им помогне с оглед на текущата ситуация със заразата, се наблюдава леко повишение на новопристигнали. Близо 18 хиляди мигранти са влезли незаконно на италианската територия от началото на 2020 година, спрямо едва 4900-те души за същия период на миналата, показват данните на вътрешното министерство.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче