Секции

23 April 2024 17:15

Украйна и САЩ провеждат съвместни военни учения

Украйна и Съединените щати започнаха съвместни военни учения, два дни след като Русия също стартира военни маневри в Беларус с участието на беларуски сили. Американското посолство в Киев съобщи, че ученията „Бърз тризъбец“ се провеждат на полигона край Яворив в западна Украйна и включват 4000 военнослужещи от 10 държави. От посолството допълват, че ученията показват силата на американско-украинското стратегическо партньорство и „ангажимента за повишаване бойната готовност в сложна оперативна обстановка“.

Владимир Зеленски – президент на Украйна

На всяка среща с международни лидери аз подчертавам, че войната на изток е заплаха не само за Украйна, но и за сигурността и стабилността на всички страни в Европа и света като цяло.

Благодаря на нашите международни партньори за тяхната последователна подкрепа за Украйна в сдържането на руската агресия и за засилването на военните ни способности.

Във вторник руски и беларуски военни започнаха съвместни учения в района Брест край беларуската граница с Полша. Тяхната цел е действия срещу терористични групи и те не са насочени срещу други страни, съобщи руското военно министерство, цитирано от агенция Интерфакс.

Отношенията на Киев с Москва се влошиха рязко през 2014 г, след като Русия анексира полуостров Крим и подкрепи сепаратистите в Донбас.

Отношенията между Украйна и Беларус също се обтегнаха, след като украинските власти осъдиха президентските избори, на които Александър Лукашенко бе преизбран, определяйки ги като „нечестни и несвободни“.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче