Секции

26 April 2024 00:35

Ден без коли и по-чисти градове през Европейската седмица на мобилността

Различни инициативи, свързани с екологичната градска мобилност бяха проведени в Европейската седмица на мобилността. Сред тях бе и Денят без коли, който бе организиран в градове от 40 държави на континента. Целта на събитието е да стимулира използването на алтернативни видове транспорт като велосипеди и електрически скутери.

19-ата Европейска седмица на мобилността, започнала на 16 септември, е част от кампанията на ЕК за популяризиране на чист и устойчив градски транспорт. Хиляди по-големи и по-малки градове на континента организираха дейности, поставили във фокуса мобилността с нулеви въглеродни емисии. Ден без коли беше сред най-популярните инициативи, когато улиците са затворени за моторни превозни средства и приемат само пешеходци, велосипедисти или водачи на електрически скутери.

„Тази година е голямо предизвикателство за нашите градове. Пандемията от коронавирус ни показа, че хората оценяват и очакват нашите градове да станат по-безопасни, по-чисти и достъпни за всички. Нашите градове партньори от цяла Европа как могат да изглеждат по-зелени и иновативни“, посочи еврокомисарят по транспорта Адина Валеан.

В сътрудничество с кампанията на ЕК Европейската мрежа на пътна полиция РОУДПОЛ организира нова инициатива за пътна безопасност. Националните полицейски сили регистрираха пътните инциденти, опитвайки се да достигнат целта нулева смъртност на пътя на 17 септември.

Тази година темата „мобилност с нулеви емисии“ отрази не само амбициозните цели на Зелената сделка – въглеродно неутрален ЕС до 2050 г, но и често пренебрегваното значение на достъпа до чист, „зелен“ транспорт.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче