Секции

29 March 2024 14:35

Гърция въвежда нощен час за най-лошо засегнатите от COVID-19 райони

Гърция въвежда от събота нощен час в районите, които са най-тежко засегнати от COVID-19. Мярката ограничава придвижването в няколко района на страната, включително столицата Атина. Движението между 00.30 ч и 05.00 ч сутринта ще бъде забранено, като органите на реда ще следят стриктно за спазването на забраната. Освен в закрити обществени места като магазини, маските стават задължителни и на открито.

Кириакос Мицотакис – премиер на Гърция: „Втората вълна е по-сурова, сега тя засяга хора от всички възрасти, но особено младите. Тя прониква в провинции, градове, дори квартали, засягайки нашия социален живот, нашите навици и начина, по който прекарваме свободното си време. Затова са нужни по-умни, по-прицелени и по-ефективни мерки срещу разпространението на вируса.“

Мерките се въвеждат след опасенията на властите за поведението на младите хора, които се събират на големи групи на открити пространства през нощта. Държавата ще бъде безмилостна към хората, които нарушават правилата, закани се Мицотакис. Две провинции в северната част на Гърция – Козани и Кастория – попаднаха в четвъртата, най-висока степен на риск от разнасяне на инфекцията, затова там са наложени локални карантини. Още няколко провинции, включително Атика, регистрират тревожно висок брой на нови случаи на заразени. Въпреки ръста на тези числа, Гърция регистрира по-малко заразени и заболели от COVID-19 в сравнение с други европейски страни. Правителството обеща и увеличаване на капацитета за тестване на населението.В четвъртък бяха отчетени 882 нови случая на коронавирус, докато ден по-рано те бяха 865. Общо жертвите на COVID-19 в Гърция са 549, повечето от тях възрастни хора.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче