Секции

29 March 2024 14:45

Откриха символично филмовия фестивал в Кан

Във френския град Кан се състоя символичното откриване на известния филмов фестивал. Организаторите съобщиха, че той ще има съкратената тридневна програма, която ще включва четири игрални филма и конкурсна програма за късометражни филми.

Обикновено затрупан от холивудски звезди, които се стичат по крайбрежната алея „Кроазет“, когато се провежда двуседмичният фесктивал през май, сега Кан е много по-тиха версия на своята бляскава същност, а част от големите хотели дори решиха да затворят. Но организаторите заявиха, че все пак са искали да проведат събитие, въпреки постоянните ограничения за пътуване, за да покажат някои филми и да дадат тласък на киноиндустрията, силно засегната от коронавируса. Всички поканени бяха информирани за задължителното носене на защитни маски и необходимостта да се поддържа социална дистанция. Гостите също бяха помолени да не стоят дълго време на главното стълбище на фестивалния дворец.

Поредният филмов фестивал в Кан бе отменен през май заради здравна криза. Организаторите не можаха да намерят друга дата за мащабния филмов форум в неблагоприятната епидемична ситуация. Всички предварително избрани за конкурса филми получиха статут на почетни участници в официалната програма. При откриването на съкратената версия на фестивала в Кан беше показан филмът „Триумф“ на френския режисьор Еманюел Къркол. През следващите два дни зрителите ще видят още японския филм „Истински майки“ на Наоми Кавасе и грузинския филм „Начало“. В третата и последна вечер на мини-фестивала, ще бъде показан новият френски филм „Две Алфреди“ на Бруно Подалидес. Организационният комитет очаква, че провеждането на символичната версия на филмовия фестивал трябва да насърчи продуцентите да не отлагат пускането на премиерни филми.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче