Секции

23 November 2020 18:55

Сръбският патриарх Иреней почина от COVID-19

На 90 години от COVID-19 почина сръбският патриарх Иреней. Той бе диагностициран с коронавирус на 4 ноември и оттогава се намира във Военна болница в Белград. В четвъртък състоянието на висшия духовник рязко се е влошило, съобщават източници. Президентът на Сърбия Александър Вучич се сбогува с Иреней, определяйки го като „една от най-значимите и влиятелни личности, които е познавал“.

Патриарх Иреней, глава на Сръбската православна църква, почина от COVID-19. Състоянието на Негово светейшество се влоши рязко в четвъртък и той е бил интубиран във Военната болница в Белград. За Иреней се грижеха сръбски и руски лекари. 90-годишният патриарх, консервативен духовник, който имаше голямо политическо влияние в Сърбия, бе диагностициран с вируса на 4 ноември и на следващия ден бе приет в болница. Иреней даде положителен тест, след като е присъствал на погребението на митрополит Амфилохий, най-висшият представител на Сръбската православна църква в Черна гора, също починал от COVID-19. Иреней стана 45-ти патриарх на Сръбската православна църква през 2010 г. Църквата има 12 милиона енориаши, предимно в Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина и диоцези в САЩ, Австралия и Западна Европа. Иреней се противопоставяше твърдо на независимостта на Косово – бивша сръбска провинция, населявана основно от албанци и смята за люлка на сръбската християнска общност. Избирането на нов патриарх на Сърбия сред митрополитите ще отнеме няколко месеца. Коронавирусът е причинил заразяването на над 104 000 души в Сърбия, а смъртните случаи са 1110.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Любовта превръща дивеча в сокол, сокола в човек, а човека — отново в пустиня. Тя превръща оловото в злато, а след това отново скрива златото под земята.


Паулу Коелю