Секции

25 April 2024 10:24

ЕС ще намали цените на лекарствата с нова европейска фармацевтична стратегия

Нова европейска фармацевтична стратегия ще позволи намаляване на цената на лекарствата и връщане на фармацевтичното производство в Европа. Това съобщи комисарят по здравната политика на Блока Стела Кириакидес. Тя призовава за съвместно европейско снабдяване с лекарства.

Евродепутатите обсъдиха нова фармацевтичната стратегия за Европа, приета от Еврокомисията, чиято основна цел е да намали цената на медикаментите в 27-членния блок. Тя ще гарантира достъпа до иновативни и достъпни лекарства и ще подкрепя конкурентоспособността, иновативният капацитет и устойчивостта на фармацевтичната индустрия на Съюза, съобщи здравният комисар Стела Кириакидес.

Плановете имат за цел да увеличат достъпа до евтини лекарства и да засилят конкуренцията, включително чрез по-широко използване на генерични лекарства, които могат да засегнат приходите на големите производители на медикаменти.

Стела Кириакидес, здравен комисар

Това, което фармацевтичната стратегия има за цел да гарантира е, че Европа е място, където лекарствата се разработват, произвеждат, предлагат по достъпен начин за всички пациенти, които се нуждаят от тях, независимо къде живеят на територията на Общността.

Този ход има за цел да се справи с хроничния недостиг на лекарства, което е проблем в блока в продължение на години и става все по-сериозно след избухването на пандемията COVID-19 и свързаните с нея смущения в търговията, както и забраните за износ на лекарства.

Комисията иска по-бързи процедури по време на кризи за производство на генерични версии на лекарствата в държавите от ЕС без съгласието на притежателите на патенти, се казва в документ.

Вицепрезидентът на Европейската комисия Маргаритис Шинас заяви, че новите предложения ще отговорят на необходимостта Европа да изгради отворена стратегическа автономия. Трябва да можем да разчитаме на себе си, а не на другите, каза гръцкият комисар, което според него е урока от пандемията. Това не е ракетна наука. Призивът за стратегическа автономия е да се уверим, че имаме капацитета, ресурсите да идентифицираме това, от което се нуждаем, да действаме бързо и координирано, да играем в екип, заяви Шинас.

Въпреки че Евросъюза е най-големият износител на фармацевтични продукти в света, основното предизвикателство е да се внасят почти 80% от активните съставки за производството на лекарства от трети страни.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче