Секции

23 April 2024 15:20

Унищоженият от вандали паметник в памет на загиналите в Охридското езеро, беше възстановен

След гневната реакция от страна на България, разрушеният от вандали паметник на брега на Охридското езеро беше възстановен. В петък вандали премахнаха от монумента „стилизираната капка“, в която бяха преплетени 15 метални рози. Тя напомня за трагичния инцидент в Охридското езеро на 5 септември 2009 година, когато се удавиха 15 български туристи.

Министерството на външните работи на България остро осъди оскверняването на паметника.

„Подобно отношение към паметта на загиналите българските туристи е недопустимо. Надяваме се, че тази вандалска проява няма да остане незабелязана от страна на властите в Република Северна Македония и извършителите на срамния акт ще бъдат разкрити и подведени под отговорност“, заявиха от външното ни министерство.

Малко след това Македонското външно министерство също категорично осъди вандалския акт с оскверняването на паметника в Охрид, като обещаха той да бъде възстановен.

„Вратите на историческия Охрид остават широко отворени за всички туристи, а нашите приятели от съседна България са винаги добре дошли“, подчертаха още от ведомството.

Смята се, че оскверняването на паметника има връзка с напрежението от последните дни, след като България отложи началото на преговорите на Северна Македония с Европейския съюз. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Христиан Мицкоски, заедно с група бивши комунистически фигури като Бранко Цървенковски и най-близкият политик до Никола Груевски – Георге Иванов са сред водещите фигури в новата кампания срещу България. В пропагандата участват и множество медии.

В интервюто пред БГНЕС Зоран Заев заяви, че двата народа имат обща история.

Зоран Заев, премиер на Северна Македония

Гоце Делчев е революционер и за българите, и за македонците, който се е борил за свободата на Македония и Одринско. Наследихме време, което не беше в полза на приятелството между нас. Ако не признаем слабостите на историята, не можем да градим бъдещето. България не е фашизъм, България е наш приятел. Новите поколения не знаят цялата тази действителност, а тя трябва да ни сплотява. И в Северна Македония, и в България това влияе на хората по един много погрешен начин. Ако някой си позволява да очерня България с ПР-публикации по света ще понесе отговорност. Това няма да го позволя. Държавата не участва в това.

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ организира протест срещу Заев в Скопие под мотото – защита на „самобитността на македонския народ, на македонския език, на македонската история и македонското наследство. Те обвиниха премиера, че прави всичко това единствено, за да остане на власт и от финансов интерес. Заместник-председателят на партията призовава министър-председателя да подаде оставка час по-скоро. След навършване на 100 дни управление ВМРО-ДПМНЕ ще постави въпроса за вот на недоверие на правителството с очакването управляващите да не получат 61 депутатски гласа.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Бъди мярка за качество. Някои хора не са свикнали със среда, в която съвършенството е стандарт.


Стив Джобс