Секции

29 March 2024 13:01

„Пфайзер“ и „Бионтех“ започнаха доставки на ваксината си за страните от ЕС

Първите доставки на ваксината срещу COVID-19 в рамките на ЕС започват в сряда, съобщи германската компания „Бионтех“. До края на годината 12.5 милиона дози ще бъдат готови за прилагане в блока. Ваксинационните дози в момента са складирани в завода на „Пфайзер“ в Пурс, Белгия. Там е мястото, където суровините за ваксината, които се произвеждат в различните производствени обекти на „Бионтех“, се обработват и пълнят.

Компаниите „Пфайзер“ и „Бионтех“ започнаха доставки на ваксината си срещу COVID-19 за 27-те страни членки на ЕС. Търговското означение на продукта за Съюза е Комирнати. Дози от ваксината се произвеждат в няколко обекта в Германия и в завода на „Пфайзер“ в белгийския град Пурс. Те трябва да се съхраняват и превозват при ултраниски температури, в специални кутии. Подготовката за доставките се прави в момент на изолиране на силно заразен щам на коронавируса във Великобритания, което предизвика хаос в транспортните връзки от и към кралството. Представители на Европейската агенция за лекарствата заявиха, че е твърде вероятно ваксината на „Пфайзер“ да работи и срещу новия щам на вируса. До края на годината двете компании ще доставят в Европа 12.5 милиона дози от ваксината.

Люк ван Стийнвинкел – вицепрезидент „Глобални доставки“ на „Пфайзер“

Удовлетворени сме, че можем да започнем да снабдяваме милиони европейци с дози от ваксината срещу COVID-19. Това е момент на благодарност. Работихме денонощно, за да стигнем до тази точка, много хора в „Пфайзер“ и „Бионтех“ и много хора зад кулисите.

Изпълнителният директор на германската компания „Бионтех“ Угур Сахин заяви в интервю за Ройтерс, че с висока степен на вероятност ваксината ще покаже ефективност и срещу новия щам на вируса, открит във Великобритания и Южна Африка. Само 1 процент или по-малко от протеина на вируса SARS-CoV-2 се видоизменя, така че ваксината би трябвало да произведе имунен отговор срещу различни мутации на вируса, обясни Сахин. Така или иначе обаче тепърва ще се правят тестове и анализират резултати от действието на ваксината срещу новия щам.

Първите ваксинации в ЕС ще започнат на 27 декември, като тази дата са заявили редица държави – Германия, Франция, Австрия, Италия, Испания. Смята се, че с приложен двудозов режим на прием с първоначалните количества от ваксината ще бъдат имунизирани 6.25 милиона души в Съюза.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче