Секции

25 April 2024 14:36

Европа започна ваксинацията с надежда да пребори коронавируса

450-милионното население на Европа започна постепенно да получава първите дози от ваксината срещу COVID-19. Редица лидери изразиха надежда, че този момент е повратен в битката срещу коварния патоген. Лекари и сестри призоваха колкото се може повече хора да се имунизират, защото само по този начин ще бъдат защитени в бъдеще. Международният редактор Теодор Тодоров обобщава старта на кампанията.

19 страни в Европа, включително България, започнаха кампаниите си за масова ваксинация на населението с първата налична ваксина – на „Пфайзер“ и „Бионтех“ – с надежда бързо да вземат превес в битката срещу смъртоносния коронавирус. Австрия започна имунизацията първо на уязвими възрастни хора, а след тях е ред и на персонала в болниците. Канцлерът Себастиан Курц определи 27 декември като „исторически ден“.

Себастиан Курц – канцлер на Австрия: „Знаем, че пандемията няма да изчезне от днес нататък, но ваксината е началото на победата над вируса. Тя ще промени играта. Днес е първият ден от новата фаза.“

Австрия влезе в трети национален локдаун веднага след Коледа и чак на 18 януари ще отвори постепенно магазини, ресторанти, театри и училища. От 15 до 17 януари ще бъде проведена кампания за масово тестване, и хората, които получат негативен резултат, ще могат да прекратят изолацията си по-рано. В Италия здравни работници получиха първите дози от ваксината на „Бионтех“. Това се случи в болница „Лазаро Спаланцани“ в Рим. Страната е най-тежко засегнатата от коронавируса в Европа по отношение на смъртността – тя е отчела над 71 000 фатални случая.Чешкият премиер Андрей Бабиш бе първият човек в страната, на когото бе поставена инжекция с първата доза от препарата.

Андрей Бабиш – премиер на Чехия: „Ваксината, която пристигна в събота, е надежда, че скоро ще се върнем към нормалния си живот.“

В Испания ваксина сложиха първо на 96-годишната обитателка на дом за възрастни хора Арасели Идалго Санчес. В първата фаза на имунизационната кампания ще бъдат обхванати 350 000 души – главно възрастни хора и медицински персонал. В първия етап всяка от 27-те държави членки на ЕС ще може да ваксинира под 5000 души от приоритетни групи от населението. По-широка доброволна ваксинация в страните от ЕС обаче не се очаква да започне преди април догодина, когато ще има достатъчен запас от ваксини. Някои страни в Европа са призовали на помощ в кампанията по ваксиниране пенсионирани медици, докато други са разхлабили правилата за хората, на които е позволено да бият инжекциите с ценната ваксина.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Съкровищата излизат на повърхността на земята, благодарение на поройните дъждове, но същото това прииждане на водата отново ги заравя в земята.


Паулу Коелю