Секции

29 March 2024 02:15

Великобритания е първата страна, която одобри ваксината на „Астра Зенека“

След като първа одобри използването на ваксината на Пфайзер и Бионтекх, сега Великобритания одобри още една потенциална ваксина. Така тя става първата страна, която одобри продукта на британската компания „Астра Зенека“. Властите вече са поръчали 100 милиона дози от тяхната ваксина, което е достатъчно тя да бъде поставена на 50 милиона души.

В началото на декември Великобритания стана първата държава, одобрила ваксината срещу КОВИД-19 на американската компания Пфайзер (Pfizer) и германската Бионтех (BioNTech). Здравните власти започнаха масова ваксинация на населението в средата на месеца. По-рано Астра Зенека обяви, че нейната ваксина е ефективна в 70 процента от случаите. За сравнение Пфайзер претендира за 95 на сто ефективност.

Това стана, след като страната регистрира два поредни дни, в понеделник и вторник, рекорден брой нови случаи на коронавирус за едно денонощие. Епидемията в страната се ускори в началото на зимата на фона на идентифицирането първо във Великобритания на нов, по-силно заразен щам на вируса.. Според експертите новият мутирал щам на вируса е 70% по-заразен от обичайния, но няма сериозни доказателства, че е по-опасен по отношение на смъртността. Ръководителят на Министерството на здравеопазването на Великобритания Мат Ханкок заяви, че поради новата мутация на патогена COVID-19 епидемиологичната ситуация в страната „е излязла извън контрол“.

Болниците във Великобритания изпадат в критична ситуация. Свършва кислородът за лечение на заразените с коронавирус, съобщи Саманта Бат-Родън, реаниматор на Националната здравна служба и председател на Асоциацията на лекарите.

Интензивните отделения търсят доброволци за помощ на пациентите „В болниците свършва кислородът. Заради настоящата ситуация е необходимо пациенти да се транспортират на повече от 65 мили до най-близката клиника с интензивно отделение. Тя поиска да се разпространи това съобщение, така че колкото се може повече хора да знаят за състоянието на здравната система.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче