Секции

25 April 2024 20:01

Европейският регулатор одобри използването на ваксината на „Модерна“ за ЕС

Европейската агенция по лекарствата одобри за приложение на ваксината на американската биофармацевтична компания „Модерна“. От регулатора обявиха, че са препоръчали да се издаде условно разрешение за прилагане на ваксината върху хора на възраст над 18 години. Сега процедурата предвижда ЕК, съгласувано с държавите членки на ЕС, да издаде окончателно разрешение за достъп на препарата до пазара.

„Модерна“ е една от първите компании, които започнаха тестове върху хора в света. Последната фаза започна на 27 юли в САЩ и приключи през октомври. Компанията включи около 30 000 души в клиничните си изпитания, които показват, че ваксината ефективно предотвратява заразяване с коронавирус при хора на възраст над 18 години. Това означава, че тя демонстрира 94.1% ефективност. Също клиничните тестове показаха, че осигурява 90.9% ефективност при участниците с риск да се разболеят тежко от вируса, включително такива с белодробни и сърдечни заболявания, затлъстяване, чернодробни заболявания, диабет и СПИН.

Ваксината се базира на информационна РНК технология, която разчита на синтетични гени. Прилагането изисква две дози, които се бият в разстояние от 28 дни. Продуктът има две предимства пред конкурентния на „Пфайзер“/“Бионтех“ – по-лесен е за съхранение и транспортиране и по-евтин. Така в ЕС вече са достъпни две ваксини срещу коронавируса. От тази на „Модерна“ са поръчани 80 милиона дози, с възможност за още толкова.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче