Секции

19 April 2024 19:57

Привърженици на Доналд Тръмп щурмуваха Капитолия

Протестиращи привърженици на президента Доналд Тръм нахлуха в Капитолия. Атаката взе жертва. Жена беше простреляна след стрелба в сградата и е починала броени часове след това. По време на окупацията на сградата на Конгреса беше открито поне едно взривно устройство.

Малко след атаката Туитър заключи акаунта на американския президент Доналд Тръмп. А спечелилият изборите Джо Байдън направи изявление, в което определи случващото се като безредици. Всичко започна в късните часове в сряда, когато Асошиейтед прес съобщи, че е настъпил смут в Камарата на представителите и дебатът по преброяването на електоралните гласове временно е прекратен. А сенаторът Джеймс Ланкфорд, който председателстваше заседанието на горната камара съобщи, че протестиращите в подкрепа на Тръмп са нахлули в сградата на Конгреса. Малко по-късно полицията отцепи сградата, а законодателите бяха евакуирани на безопасно място. Репортерите и другите хора извън залата бяха пердупредени да заемат местата си и да не излизат. Във връзка с настъпилите безредици във Вашингтон от външното ни министерство посъветваха българските граждани на територията на Федералния окръг Колумбия да не излизат извън домовете си, защото сградите на Конгреса на САЩ са блокирани от полицията.

Около 5 часа българско време напрежението утихна и Конгресът възобнови сесията си. А малко по-късно, с голямо мнозинство, сенатът отхвърли възраженията срещу победата на Байдън в Аризона. Междувременно главният прокурор на Вашингтон поиска от вицепрезидента Майк Пенс да се позове на 25-ата поправка за импийчмънт на Доналд Тръмп.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче