Секции

29 March 2024 11:33

Испания излиза от снежния капан, в който попадна заради тежка зимна буря

Испания започва да излиза от тежката зимна обстановка, в която попадна заради невиждана от 50 години снежна буря. Снегът натрупа над 60 сантиметра на места, а стотици коли бяха блокирани по магистралите в страната. Стихията отне живота на поне 4-ма души.

Най-силният снеговалеж през последните години, който почти напълно парализира живота в испанската столица, приключи през уикенда. Жителите на Мадрид се опитват постепенно да се върнат към нормалния живот, въпреки че, както предупреждават местните власти, това няма да е възможно бързо.

Снеговалежът затрупа града, като не спря от петък до неделя. По това време столицата беше буквално изцяло покрита със сняг. Пътищата в целия Мадрид се превърнаха в пешеходни зони. Автомобилистите не можеха да шофират – в Испания не сменят гумите в зависимост от сезона. Ако в събота много жители на града предпочитаха да се наслаждават на всякакви зимни забавления, то в неделя жителите на Мадрид, освен че караха ски из града и правеха снежни човеци, решиха да се подготвят за началото на работната седмица и предстоящото застудяване.

В цялата столица имаше паднали клони, а понякога и цели дървета, рухнали под тежестта на падналия сняг. Някои от тях паднаха върху паркирани автомобили, а други блокираха достъпа до пътищата. Освен това колите, които се оказаха навън при лошо време, бяха покрити с 40-сантиметров слой сняг. В неделя следобед в Мадрид се установи слънчево време, а температурата на въздуха не спадна под нулата градуса.

Тъй като снеговалежът е рядкост в испанската столица, повечето жители на Мадрид нямат специални стъргалки и четки за премахване на сняг от автомобилите си, а хората разчистиха огромни количества сняг от автомобилите си главно с ръце.

Някои кафенета и барове, повечето от които бяха затворени в събота, решиха да отворят за кратко в неделя. Персоналът, който успя да стигне до заведенията, също трябваше да използва импровизирани средства, за да освободи достъпа до заведенията. Хранителните магазини не бяха изключение, повечето от които бяха затворени предния ден. В резултат на това пред тях се образуваха прекалено дълги опашки.

Въпреки че според местните власти ключовите артерии на Мадрид вече са разчистени, сняг все още задръства много улици на града, което прави почти невъзможно качването зад волана. Спасението на испанците се оказа метрото, тъй като в събота и неделя автобусите в града не са се движили заради последиците от снежна буря.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче