Секции

24 April 2024 00:59

Оцелели от лагера „Аушвиц“ отбелязаха виртуално 76 години от освобождаването му

Мероприятията по случай 76-ата годишнина от освобождението на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц в Полша бяха проведени дистанционно. Решението бе взето от организаторите от държавния музей „Аушвиц-Биркенау“ заради пандемията от коронавируса. Въпреки ограничения мащаб оцелелите от лагера на ужасите си пак намериха начин да си спомнят преживяното:

Оцелели от нацисткия концентрационен лагер „Аушвиц“ в Полша отбелязаха виртуално 76 години от освобождаването му от съветските войници. Музеят на мястото на лагера бе затворен заради пандемията от коронавирус. Бивши затворници споделят, че болестта слага край на цяла епоха, в която те можеха да разкажат личните си история и преживявания на следващите поколения. Повечето оцелели от кошмара са на 80-90 години.

Мариан Турски – оцелял от „Аушвиц“

Дори без пандемията броят на оцелелите, които биха дошли за поредната годишнина от освобождението, би бил по-малък, но сега е още по-свит. Очевидно е, че в това време хората на моята възраст, от нашата възрастова група, са най-уязвими и най-често се заразяват и заболяват.

Обичайните възпоменания са повод за оцелелите от цял свят да се присъединят към държавни и правителствени лидери в отдаването на почит на над милион жертви, убити от нацистите в газовите камери на лагера или починали от глад и болести. От тях 200 000 са били деца.

Директорът на музея Пьотр Цивински признава, че виртуалните мероприятия и образователните програми не могат да бъдат толкова ефективни в преподаването на уроците на Холокоста и войната.

Мемориалът е затворен за посетители от 161 дни заради пандемията. През 2019 г. той бе посетен от 2.3 милиона души. През 2020 г. броят им намаля до около 502 000.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче