Секции

16 April 2024 13:11

ЕМА одобри ваксината на “АстраЗенека” срещу COVID-19

Европейската агенция по лекарствата /ЕМА/ препоръчва да бъде предоставен пазарен достъп на ваксината срещу COVID-19 на “АстраЗенека”.

“В момента имаме три ваксини, одобрени за използване в ЕС. Има и други ваксини, които дават положителни надежди. Трябва да продължим да работим сериозно, за да разработваме и други ваксини, които да ни помогнат в борбата с пандемията”, стана ясно на брифинга на Европейската агенция по лекарствата.

Ваксината на “АстраЗенека” се базира на технология, различна от тази на другите две ваксини. Тя е т.нар. векторна ваксина. При този вид ваксина се използва различен, безвреден вирус за предаване на „указания“ от вируса, причиняващ COVID-19. Когато такъв вектор е вкаран в организма ни, генетичният материал дава инструкции на клетките как да направят белтъка, уникален за коронавируса и създават T-лимфоцити и В-лимфоцити, които знаят как да се борят с него, ако се заразим в бъдеще. Този тип ваксини са по-лесни за съхранение.

Резултатите от клинични изпитания във Великобритания, Бразилия и Южна Африка с общо 24 000 участници сочат, че ваксината е безопасна и ефективна сред хора на възраст над 18 г. Повечето от тях са на възраст между 18 и 55 г. Данните за по-възрастните лица все още не са публични, но “се очаква да има защита, имайки предвид, че в тази възрастова група се наблюдава имунен отговор”. Същевременно ЕМА отчита по-ниската ефективност на ваксината – около 60% според клиничните изпитания.

Има много малко данни за използване на ваксината при бременни жени. Няма данни и при кърмещи жени. Няма и проучване за хора с имунни заболявания. Европейската агенция по лекарствата е преценила, че ползите от ваксината на “Астра Зенека” са повече от рисковете. Най-честите странични ефекти са болка на мястото на убождане, главоболие, диария, болка в мускулите.

ЕК не крият раздразнението си, че обещанието от “АстраЗенека” количества не могат да бъдат доставени. Настояват и за създаване на механизъм на прозрачност – тоест, всички фармацевтични фирми да предупреждават Брюксел, когато изнасят за трети страни. Днес Европейската комисия публикува договора с “АстраЗенека”, в който е заличена голяма част от информацията, свързана най-вече с конкретните количества дози за страните, конкретните дати на доставките и цените на ваксините.

Вчера германският институт “Робърт Кох” препоръча ваксината да не се използва за хора над 65 години заради недоказано действие.

/Източник информация снимка: БГНЕС/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Живеем с мисълта, че не можем да направим куп неща, просто защото някога, преди много време, като малки, сме опитали и не сме успели.


Хорхе Букай