Секции

25 April 2024 05:16

Международен екип на СЗО посети пазара и болници в Ухан, откъдето тръгна пандемията от COVID-19

Една година след избухването на пандемията от коронавирус, която завладя света, експерти на световната здравна организация са в Китай. Те посетиха пазара за диви животни и две болници в китайския град Ухан, смятан за огнището на заразата, за да събират данни за произхода на Ковид-19. Международните здравни експерти ще разгледат всички възможни хипотези, потвърдиха от организацията

Екипът от експерти на Световната здравна организация, които разследват в Китай произхода на коронавируса, посетиха пазара в град Ухан, първото огнище на избухналата преди година епидемия.

Пазарът, където се продаваха също живи диви животни на открито, е затворен от януари 2020 г. и охраната пропусна само автомобилите на групата експерти.

Членовете на екипа, сред които има експерти по ветеринарна медицина, вирусология и епидемиология, вече посетиха две болници в Ухан, където са били лекувани някои от първите заразени с коронавируса.

Болница Цзининтан беше една от първите в китайския град, приела пациенти, заразени от неизвестна тогава пневмония и лекарите са събрали проби от тях.

Това прави болницата ключова част от епидемиологичната история на болестта. Членът на екипа Питър Дашак подчерта в Туитър, че това е важна възможност да говорят пряко с лекари, които са се борели с вируса в този критичен момент.

Първите срещи на екипа с китайски учени се състояха в събота, преди екипът да посети Хубейската провинциална болница за интегрирана китайска и западна медицина.

СЗО заяви, че експертите ще посетят лаборатории, пазари и болници по време на престоя си в Китай. Всички хипотези са на масата, докато екипът се опитва да разбере произхода на вируса на Ковид-19, подчерта организацията в Туитър.

Според френският вирусолог и откривател на спина – проф. Люк Монтание, коронавирусът не е с естествен произход, а е разработен в лаборатория в Ухан. Той разкрива, че COVID-19 е създаден изкуствено като смесица между коронавирус и вируса на СПИН. По думите му той е създаден в лабораторни условия и е резултат от работата на молекулярни биолози. Covid-19 не е възникнал естествено. С този вирус са правени манипулации, категоричен е Люк Монтание. В същото време той добави, че не обвинява никого и китайските учени може би са се опитали да разработят ваксина срещу СПИН. Предположението му е, Covid-19 вероятно е създаден в лаборатория в Ухан, откъдето тръгна пандемията.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче