Секции

23 April 2024 19:08

Изолация сред морските ширини: Унгарско семейство обикаля света с яхта

Семейство от Унгария реши да избяга от пандемията от COVID-19, предприемайки околосветско пътешествие с яхта. Бащата Домонкош, който е компютърен специалист, съпругата му Анна и двете им дъщери са прекосили Атлантическия океан и сега са хвърлили котва на карибския остров Сен Мартен. Навсякъде, където спират, смелите мореплаватели спазват наложените здравни протоколи и противоепидемични мерки.

Докато светът се бори с пандемията от коронавируса едно четиричленно унгарско семейство решава да осъществи мечтата си – околосветска обиколка по вода с 15-метровата лодка „Тийтайм“. Те започват плаването си от Хърватия през юни 2020 и оттогава са преминали покрай Италия и Испания, спрели са за малко в Кабо Верде и са прекосили Атлантическия океан.

Сега семейство Бозе е хвърлило котва на карибския остров Сен Мартен, а Коледа е прекарало в Мартиника. Не бързат за никъде, тъй като животът на вода, като на много хора в карантина по домовете им, тече по-бавно в сравнение с времената отпреди пандемията.

Домонкош Бозе – IT специалист и мореплавател

За мен това е фантастично преживяване, което ми помога да прекарвам повече време с децата си, вместо да се прибирим късно след работа физически изтощен и да не мога да поиграя с тях.

Маршрутът ни е гъвкав – времето определя кой път да изберем, като ураганите и циклоните ограничават плаването ни във всеки район.

Домонкош и съпругата му Анна плават повече от 10 години и са планирали това пътешествие дълго преди да настъпи пандемията. Най-голямото им предизвикателство е била 6-часова буря в Атлантическия океан, която са преживели с минимални загуби, разминали са се само с повреден сателитен телефон. Унгарците следват стриктно противоепидемичните мерки във всяка страна, през която минават – където се налага, си правят тест или се самоизолират на борда на яхтата.

Двете дъщери учат дистанционно и дори ще бъдат записани в местни училища, където е възможно, за да опознаят различни култури.

В зависимост от COVID ограниченията семейството планира да се насочи към Тихия океан. Плаването ще отнеме 5-6 години смята капитан Бозе.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче