Секции

20 April 2024 05:42

Грък се грижи за реставрирането на църковни артефакти в Истанбул

Гръцки реставратор професионалист се грижи за възстановяването и съхраняването на църковни артефакти в Истанбул. Дейността на Венизелос Гаврилакис изисква специфичен инструментариум и деликатен подход към всяко произведение на изкуството, запазило религиозен отглас от Византийската империя.

Един грък използва микроскопи, памучни тампони и внимателен подход, за да реставрира крехки църковни артефакти в Истанбул. В огромния турски мегаполис нарастват опасенията за съхраняването на изкуството на древна Византия. 44-годишният Венизелос Гаврилакис и неговите колеги се грижат за консервацията на икони, стенописи и картини в 25 гръцки православни църкви в Истанбул. Последната им работа по възстановяване на произведения на изкуството, включително творба, наречена „Преображение на Иисус Христос“, отнема повече време от обикновено заради ограниченията, свързани с коронавируса.

Венизелос Гаврилакис – реставратор: „Колкото и да е труден, този период все някога ще отмине. Нашата работа, от друга страна, по тези скъпоценни и вечни артефакти ще продължи в полза на хората, които имат нужда ги видят, да получат вдъхновение и сила от тях,да им напомнят за неограничените възможности на човешкия ум да твори изкуство.“

През християнско-византийския период и този на Османската империя преди Турция да стане модерна република много религиозни и културни произведения са повредени или загубени във войни, или променени от по-ниско квалифицирани художници. Венизелос дава доживотна гаранция за работата си и казва, че реставрацията на такива реликви изпраща послание за единство и дълговечност във време, когато пандемията държи далеч от храмовете вярващите. Решението на Турция да превърне прочутата църква „Света София“ и също християнският храм „Хора“ в джамии предизвика критики от бележити църковни лидери и западни страни. Експерти се тревожат, че реставрацията може да повреди фреските и другите артефакти в „Света София“.

/Източник и информация Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче