Секции

24 April 2024 22:39

Марсоходът „Perseverance“ се подготвя за кацане на Марс

Марсоходът „Пърсивиърънс“ – Постоянство, е в перфектна позиция за кацането на Марс, съобщиха от американската космическа агенция НАСА. Роботизираната сонда трябва да кацне днес в кратера Джезъро около 23 часа българско време. Той прелетя над милионат километра в продължение на 7 месеца, за да достигне цервената планета.

Марсоходът на НАСА Perseverance, най-модерната лаборатория за роботизирана астробиология, прелетяла някога в друг свят, наближава края на седеммесечното си пътуване с дължина 470 милиона километра.

Но, за да достигне повърхността на Червената планета, той трябва да оцелее в мъчителната последна фаза от влизане в атмосферата на Марс, спускане и кацане. Всички навигационни данни показват, че сондата ще кацне на Марс според плановете и инженерите засега не предвиждат повече промени в траекторията на полета.

НАСА обяви, че курсът на роувъра „Пърсивиърънс“ е идеален за кацане на Марс

Д-р Лори Глейз, НАСА

Спускането определено е най-опасното нещо, което трябва да направим. И най-голямото предизвикателство е навлизането в атмосферата на Марс. Това, което трябва да се случи, е да навлезем в атмосферата с 20 хиляди мили в час и след това ще отнеме само седем минути, да се спусне до повърхността. Разполагаме парашут, който ще забави скоростта до около 322 километра в час.

След като „Пърсивиърънс“ премине най-горещия слой в марсианската атмосфера, ще се отдели топлинният щит, а след това и горната защитна обвивка. Ще се включат двигателите за забавяне на падането и роувърът ще бъде спуснат на повърхността от „небесен кран“, който след това ще отлети. НАСА нарича тези маневри „мъчителните седем минути“.

Планирано е марсоходът да кацне в кратера Джезеро, северно от екватора на планетата. Той е с дълбочина 250 метра. Преди около 3,5 милиарда години на това място е имало езеро с размерите на Тахо, от което е водила началото си мрежа от реки. Специалистите смятат, че кратерът Джезеро може да е „събрал и съхранил древни органични молекули и други потенциални признаци на живот на микробно ниво“. Той е избран заради предполагаемото му геоложко богатство, което би могло да разкрие историята на планетата, която преди да стане студена и суха, е имала езера и вероятно океани. Учените смятат, че там може да има най-малко пет типа скали, сред които глини и карбонатни скали, и вероятността да се намерят следи от минал живот е по-висока.

„Пърсивиърънс“ е с размерите на автомобил -дълъг е три метра и широк 2,7 метра. Има шест колела. Теглото му е 1040 килограма. Той е петият роувър, който НАСА изпраща на Марс след „Соджърнър“ (1997), „Спирит“, „Опортюнити“ (2004) и „Кюриосити“ (2012). Марсоходът беше изстрелян с ракета-носител от Кейп Канаверал във Флорида на 30 юли.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче