Секции

25 April 2024 21:55

Словакия въвежда задължителни респираторни маски и вечерен час

Жителите на Словакия ще трябва носят респираторни маски в публичните пространства, които осигуряват повишена степен на защита срещу коронавирусна инфекция в сравнение с медицинските. Това реши правителството на извънредно заседание.

Властите налагат и полицейски час в страната от 3 март.

Полицейският час от сряда ще започне да действа на цялата словашка територия от 20 до 1 през нощта.

В същото време властите ще забранят на гражданите да напускат домовете си от 5 до 20 часа без уважителни причини, които включват пътувания до работа, посещение на лекари или закупуване на храна и други стоки от първа необходимост. В този случай жителите трябва да разполагат с документи: например удостоверения от работодатели или, в случай на пазаруване от магазини, които са най-близо до домовете им – с лични карти, указващи местоживеенето.

В Словакия носенето на респиратори от 8 март ще стане задължително в магазините и при пътуване с обществен транспорт. От 15 март тази мярка за санитарна и епидемиологична безопасност ще бъде в сила във всички обществени помещения. Изключение е направено за децата. Те ще могат да продължат да използват медицински маски.

В републиката остават отворени аптеките и магазините, продаващи хранителни продукти и стоки от първа необходимост.

Правителството въведе тези ограничения във връзка с трудната епидемиологична ситуация в Словакия, на чиято територия се разпространяват нови щамове коронавируса, а броят на заразените хора се увеличава и смъртността от COVID-19 нараства. Контролът върху спазването на ограничителни мерки е поверен на полицията.

Общият брой на хората, заразени с коронавирус в републиката с население от около 5,5 милиона души от началото на епидемията е близо 310 000, а почти 7200 жители са починали от усложнения след заразяване.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче