Секции

15 April 2021 21:23

Европейската агенция по лекарствата започна процеса за одобрение на руската ваксина „Спутник V”

Европейската агенция по лекарствата съобщи, че започва оценка на руската ваксина срещу ковид-19 „Спутник V“, свързана с осигуряване на достъп до пазара на ЕС. Уточнява се, че искането за тази оценка е подадено от дружество, установено в Германия.

Агенцията отбелязва, че вече е установено действието на препарата за изграждане на защита срещу новата болест. Допълва се, че руската ваксина ще премине оценка по показателите, приложени и за останалите подобни препарати, и свързани с безопасността и качеството.

Според съобщението новата оценка е пряко свързана с осигуряване на последващ достъп до пазара на ЕС. Уточнява се, че засега официално искане за пазарен достъп на руската ваксина не е внесено.

Европейската комисия, която има последната дума по предоставянето на достъп до пазара, бе уточнила, че ще одобрява само ваксини, произвеждани в ЕС. Според агенцията засега не може да се посочи колко време ще бъде необходимо за проверката на руската ваксина. Изразява се очакване сроковете да бъдат съкратени заради установените вече качества на руския препарат.

До момента за територията на Евросъюза са одобрени ваксините на Пфайзер, Астра Зенека и Модерна.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Успяваме ли да съхраняваме българските народни традиции и обичаи?

Благодарим Ви за гласуването

Културен афиш
Изтегли си късметче