Секции

15 April 2021 21:33

Тече разследване за причините за катастрофата с хеликоптера, при който загина Петр Келнер

Националният борд за транспортна безопасност в САЩ търси причините за катастрофата с хеликоптер в Аляска, при която загинаха най-богатият човек в Чехия Петер Келнер и още четирима души на борда.

Един човек оцеля при катастрофата в събота вечерта и е идентифициран като Дейвид Хорват, 48-годишен гражданин на Чехия. Той е в тежко, но стабилно състояние в болница в Анкъридж.

Петър Келнер, най-богатият човек в Чешката република и основател на инвестиционната група PPF е бил на ски в Аляска.

Все още няма официална информация за причините за тежката катастрофа.

Хеликоптерът – Еърбъс, е изпълнявал полет в отдалечен стръмен район в планините Чугач близо до глетчера Кник.

Томас Чапман, Национален борд за транспортна безопасност в САЩ

Разследващият екип ще провери изправността на хеликоптера, действията, метеорологичните условия, поведението на хеликоптера и на пилота, както и записващите устройства. Разследващите органи се надяват да говорят и с оцелелия при катастрофата, но засега не са се свързали с него. Нашата мисия е да разберем не само какво се е случило, но и защо. И да препоръчаме промени, за да не се повтори това.

Мястото на катастрофата е достъпно само с хеликоптер заради скалистия терен и снежните условия. Машината се е блъснала в планината на около 5 метра под хребета и се е търкалял по склона около 270 метра преди да спре.

Той се намира на 1676 метра надморска височина.

Връщането на останките на хеликоптера е основна задача сега за разследващите органи, но остава неясно кога ще се случи това заради терена и прогнозата за нови снеговалежи.

56-годишният Келнер избягваше общественото внимание, но за него се знаеше, че е запален скиор. Той често посещавал планинската хижа Тордрило, където пакетите за почивка започват от 15 000 долара на човек.

Той оставя съпругата си Рената и четири деца.

Най-богатият човек в Чехия Петер Келнер започва бизнес дейността си през 90-те години, когато, заедно с партньори, основава Пи Пи Еф (PPF) като инвестиционна компания, която да участва в чешката схема за приватизация на стотици държавни предприятия. През 2020 г. сп. „Форбс“ включи Келнер в класацията на най-богатите хора в света със състояние от 17,5 милиарда долара.

Групата му работи в 25 държави в Европа, Азия и Северна Америка и има авоари на стойност 44 милиарда евро.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Успяваме ли да съхраняваме българските народни традиции и обичаи?

Благодарим Ви за гласуването

Културен афиш
Изтегли си късметче