Секции

29 March 2024 14:29

Нови противоепидемични мерки влязоха в сила в Северна Македония

Гражданите на Р Северна Македония ще трябва да съблюдават строг полицейски час от тази вечер. От 20:00 до 05:00 ч те не трябва да напускат домовете си освен при спешни случаи. От сряда пък ще бъдат затворени кафенета, ресторанти, спортни зали. Мерките са част от усилията на правителството да ограничи скока в новите случаи на зараза с COVID-19. От 6 април в Република Северна Македония влизат в сила нови противоепидемични мерки – полицейски час ще важи от 20:00 до 05:00 ч сутринта. От сряда гражданите няма да могат да пият кафе и да се хранят в ресторанти и барове, които ще могат да доставят само храна. Този нов набор от строги мерки беше приет от правителството и включва освен това затваряне на фитнес клубове и спортни зали, отмяна на тренировки, семинари и курсове. Големият брой заразени и починали от COVID-19, запълнеността на болниците и умората на здравните работници са причината за новите ограничения, които ще бъдат в сила до 20 април.

Зоран Заев – премиер на Северна Македония:

„Апелирам: Стойте си у дома през този период. Не излизайте, ако не е необходимо и изобщо не се събирайте. Въвеждаме тези мерки в очакване на празниците, за да дадем възможност на всеки гражданин и всяко семейство да прекарат празниците спокойно, с близките си и на маса у дома. Убеден съм, че това е първото желание на всички за тези празници. Да бъдем здрави и заедно с близките си.“

Пунктовете за залагания ще могат да работят, без да приемат посетители и да извършват плащания през кабина. Пълна забрана за прием на гости ще бъде наложена и на хотелите, мотелите, хостелите, пансионите и другите места за настаняване, както и бензиностанциите, в които има хранителни блокове. Първият ден от ваксинацията в зала Арена Борис Трайковки в Скопие е преминал добре – били са ваксинирани 3000 души или средно по 300 на час. Първи, които получиха доза от руската ваксина „Спутник V“ и на „АстраЗенека“, бяха здравните работници и част от служителите на вътрешното министерство.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче