Секции

24 April 2024 08:10

Заради вулкан на остров Сейнт Винсент хиляди се евакуират

Ситуацията на карибския остров Сейнт Винсент се влошава заради неочакваното изригване на вулкана Суфриер. Той изхвърли облаци пепел на 10 километра във въздуха. От гражданска защита са предприели масова евакуация на населението в региона, заради задушливата миризма на сяра и пепелта, която покрива всичко.

Изригването вулкана Суфриер на карибския остров Сейнт Винсент доведе до кризисна ситуация. Остра миризма на сяра изпълни въздуха след поредица от изригвания на вулкана, който беше заспал в продължение на десетилетия.

Облаците пепел бяха изхвърлени на 10 километра във въздуха.

Белезникавият прах покри пътища, домове и сгради след мощните взривове от вулкана Суфриер, започнали в петък и продължили през нощта.

Обстановката на острова с над 110 000 жители изглеждаше като след паднал обилен сняг, покрита с пепел.

Видимостта в някои райони е изключително ограничена, докато в столицата Кингстаун, намираща се на юг на острова, пепелта е предизвикала тънка мъгла от прах.

Изригванията накараха хиляди хора да бягат в търсене на безопасност. Около 16 000 души живеят в райони, които сега са под заповед за евакуация.

Бил, спасител от гражданска защита: Животът ще бъде много труден за хората от тази страна на острова. Активността на вулкана се засилва през последните часове. Нещата може да не се нормализират много дълго време. 90% от хората в района вече се евакуираха, и може да не се върнат изобщо.

Премиерът Ралф Гонсалвес заяви, че водата е спряна в повечето райони и въздушното пространство на страната е затворено заради пепелта.

Около 3000 души са прекарали нощта в приюти. Правителството е в контакт с други страни, които искат да предоставят помощ. Гвиана и Венецуела изпращат кораби с доставки, каза Гонсалвес.

Първоначалният взрив от Суфриер, най-високият връх в Сейнт Винсент и Гренадини, изпрати гореща пепел и дим на 10 000 метра във въздуха, разказват спасителите и бързо превърна района в призрачен пейзаж.

Вулканът не е бил активен от 1979 г., когато изригването причини щети за около 100 милиона долара. При по ранното му пробуждане – през 1902 г. убива повече от 1000 души.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче