Секции

25 April 2024 06:42

Гора от дървета израсна на изложението за дизайн в Лондон

Лондонското биенале на дизайна прие първи посетители с разнообразни инсталации и павилиони, които подтикват към размисъл. Тази година темата е свързана с климата и кризите на XXI век. Павилионът за Антарктида пресъздава видеомодели на възстановяване на айсбергите на Ледения континент.

Лондонското биенале за дизайн бе открито в Сомърсет Хаус със стотици дървета, образуващи инсталацията „Гора за промяна“, а събитието изследва климата, некачеството здравеопазване, неравеството и други предизвикателства и кризи на нашето време. Изложбата, първата по рода си след облекчаването на ограниченията във Великобритания, съдържа павилиони, показващи новаторски проекти от различни страни и общности, включително африканската диаспора и Антарктида.

„Гора за промяна“ е идея на Ес Девлин, творчески директор на биеналето, и представлява интерактивна инсталация, целяща да повиши осведомеността за глобалните цели на ООН. Павилионът за Антарктида акцентира на откъсването на шелфовия ледник Ларсен Би от полуострова и използването на алгоритми за възстановяване на айсбергите чрез изкуствен интелект.

Бен Кълън Уилямс – автор на инсталацията за Антарктида: Шелфовият ледник Ларсен Би се откъсна от Антарктида през 2002 г и оттогава бавно се разпада. Ние изградихме тези алгоритми, за да пресъздадем видеокадри на нещо като възстановяване на айсбергите. Един вид повдигане на въпроса: Как виждаме миналото в бъдещето? Как можем да оценим такава загуба на природен феномен? Доколко могат да ни помогнат технологиите?

На речна тераса в двора на Сомърсет Хаус павилионът на африканската диаспора е под формата на сводест заслон, вдъхновен от формата на морското мекотело каури, превърнало се в ценна разменна монета в Африка. Структурата има образователна цел и кара хората да се замислят за собствената си стойност в природата.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

„Настане вечер – месец изгрее, звезди обсипят свода небесен; гора зашуми, вятър повее, – Балканът пее хайдушка песен!“


Христо Ботев