Секции

19 April 2024 18:10

Макрон свиква Съвета по отбрана заради подслушването с шпионския софтуер „Пегас”

Скандалът с подслушването на редица световни лидери се разраства. Те са били наблюдавани от 34 различни страни с помощта на израелската шпионска програма „Пегас“. Френският президент Еманюел Макрон събира извънредно Съвета по отбрана, защото е един от потърпевшите. Набира скорост скандалът с подслушването на политически лидери и дори монарси от цял свят. Сред вероятните обекти на наблюдение от 34 различни страни с помощта на програмата „Пегас“ са френският президент Еманюел Макрон, директорът на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус, председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, южноафриканският президент Сирил Рамафоса и пакистанският премиер Имран Хан. Това съобщи „Гардиън“ като участник в журналистическото разследване на дейностите на разработчика на програмата NSO Group. Предполага се, че са шпиониран 50 000 души по света.

По този повод френският президент Еманюел Макрон, който също е сред потърпевшите, свика извънредно заседание на Съвета по отбрана във връзка с разследването по случая за електронен шпионаж с помощта на софтуера „Пегас”. Освен това списъкът включва и номерата на бившия премиер Едуар Филип и 14 министри. Миналата седмица неправителствената организация „Забранени истории“ и други медии публикуваха разследване, в което се твърди, че редица държави са шпионирали голям брой хора по света, използвайки израелски шпионски софтуер за мобилни телефони, разработен от NSO Group.

Правото на използване на тази система се предоставя изключително на държави и правителствени агенции със специално разрешение от израелското правителство, издадено за всеки отделен случай. Френски журналисти твърдят, че е организирано наблюдение от редица страни, включително на около 1000 телефона във Франция, сред които има и устройства, използвани от журналисти. Според неправителствени организации, французите са подслушвани от Мексико, Индия, Мароко и Унгария. Във вторник централната прокуратура на страната съобщи, че Франция е започнала свое разследване за подслушването, включващо намеса в личния живот, прихващане на кореспонденция и създаване на престъпна група.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче