Секции

24 April 2024 10:56

Правителството на Малта носи отговорност за убийството на журналистката Дафне Галиция

Правителството на Малта е създало „култура на безнаказаност“, довела до убийството на разследващата журналистка Дафне Каруана Галиция. Колегия от един действащ и двама пенсионирани съдии, провела независимо разследване, докладва за „срив в правовата държава“, допринесъл за смъртта на журналистката.

Дафне Каруана Галиция беше убита през октомври 2017 г, когато колата й бе взривена с бомба, докато тя се прибирала вкъщи. По това време Галиция разследва мрежа от компании, които смята, че насочват средства към малтийски политици.

Разследването установи, че убийството на Галиция е свързано с разследващата й работа като журналист, но че държавата не е осъзнала реалните и непосредствени рискове за живота й и не е предприела разумни стъпки, за да ги избегне. Съдиите призоваха за незабавни действия за регулиране на връзките между политиците и едрия бизнес.

Прокурорите смятат, че водещ бизнесмен в тесни връзки с висши държавни служители е поръчал ликвидирането на Галиция. Йожен Фенек който очаква процес за убийството, отрича всякаква отговорност. Трима мъже, заподозрени в задействането на бомбата, бяха арестувани през декември 2017 г. Един от тях се призна за виновен като част от споразумение за признаване на вината и излежава 15-годишна присъда. Другите двама очакват процес.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче