Секции

19 April 2024 22:23

Жертвите на огнените стихии в Турция нараснаха на 6 души, повече от 100 пожара са овладени

Жертвите на пожарите в Турция нараснаха на 6 души, след като двама огнеборци загубиха живота си в битката със стихията. Пламъците засегнаха популярните турски курорти Бодрум и Мармарис, в района на които бяха евакуирани няколко хотела. През последните дни избухнаха близо 112 пожара. 107 от тях вече са овладени. Няколко страни предложиха международна помощ на Турция.

Тежка е ситуацията с огнената стихия в съседна Турция. Шест станаха жертвите на пожарите досега, след като двама огнеборците загинаха в борбата с огъня. Броят на пострадалите от горските пожари в Южната част на страната надхвърли 400, съобщи здравният министър Фахретин Коджа

Опустошени са огромни територии. От 28 юли в Турция са локализирани близо 112 огнища на горски пожари, повечето в южните курортни региони Анталия, Мармарис, Бодрум. Властите обявиха, че вече контролират 107 oт огнищата.

Горският пожар край западния турски град Бодрум е бил овладян, съобщи министърът на земеделието и горите на Турция Бекир Пакдемирли. Той поясни, че непрекъснато продължават да полагат усилия за борба с петте останали пожара. В няколко хотела е извършена евакуация на гостите, които са били настанени временно в други хотели. Той предупреди, че в неделя ще е необходима предпазливост за борба с огнените стихии, когато се очаква влажността да спадне с 10%.

В гасенето в Мармарис участват три противопожарни самолета, девет хеликоптера, 150 цистерни за вода, 20 водни камиона и осем булдозера и 530 пожарникари. Министърът обеща на мястото на изгорелите дървета да бъдат засадени нови, когато паднат първите дъждове.

Президентът Реджеп Ердоган съобщи, че 50 милиона турски лири или близо 6 милиона долара, са отпуснати за обезщетения и възстановителни работи в опустошените райони. Той се закани, че ще се търси отговорност за избухването на толкова много пожари едноврменно.

Реджеп Ердоган, президентна Турция: Ако открием някаква връзка, че има умишлени палежи, вече има някакви индикации за това, ще направим всичко необходимо, за да разкрием извършителите.

Междувременно чуждестранни лидери предложиха помощ на Турция за справяне с последствията от мащабните горски пожари. Президентът Ердоган вече благодари на руския си колега Владимир Путин за изпратените самолети и хеликоптери, с които са гасени пламъците.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче