Секции

29 March 2024 15:36

Германия ще започне да предлага трета доза на ваксините срещу Covid-19 на уязвими групи

В Германия властите предложиха трета доза ваксина на хора, които попадат в уязвимите групи – възрастните и хората с хронични заболявания. Препаратите, които ще бъдат използвани са на Пфайзер и Модерна, без значение с коя са били имунизирани преди това. Половината население на страната вече е ваксинирано поне с една доза.

Германия ще започне да предлага трета, бустерна доза на ваксините срещу Covid-19 на уязвими групи от населението като пенсионери и хора със слаба имунна система, съобщиха здравните власти на 16-те немски провинции. Кампанията ще започне от септември и целта е да се поддържа силен имунитет по-дълго време.

Допълнителната имунизация ще се прави с РНК ваксините на Pfizer/BioNTech и на Moderna, независимо от това, коя от двете ваксини е било използвана преди това.

Ваксинацията ще бъде достъпна и за всички деца на възраст от 12 до 17 години.

Решението дойде на фона на опасенията, че вариантът Делта на коронавируса, открит за първи път в Индия и разпространяващ се по-бързо, може да принуди страната да се върне към противоепидемичните ограничения и локдаун, в момент, когато най-голямата европейска икономика се приближава към провеждането на общи парламентарни избори през септември.

Малко над 52% от населението на страната е напълно ваксинирано с по две ваксионационни дози и около 62% са получили поне по една доза от дадена Covid ваксина.

Ваксинирането на деца между 12 и 17 години ще бъде доброволно, както и за останалата част от населението, и ще се извършва само след съгласието на родителите и медицински преглед, който изключва сериозни рискове за здравето. Около 10% от 4,5 милиона деца в тази възрастова група са напълно ваксинирани.

Това се случва в момент, когато са регистрирани повече от 2000 нови случая на коронавируса в Германия през последното денонощие, като към понеделник средната седемдневна заболеваемост е малко под 18 на 100 000 жители на страната.

Властите призовават хората да се имунизират, докато хиляди дози отиват на боклука заради изтекъл срок.

Няколко европейски държави въведоха задължителна ваксинация за определени групи хора. В Италия още от 25 май целият медицински персонал е длъжен да се ваксинира срещу коронавируса. Подобна мярка се обсъжда и за учителите. Във Франция всички работещи в сферата на здравеопазването и грижите за възрастни хора до 15 септември са длъжни да си поставят поне първата доза. А във Великобритания правителството оповести задължително ваксиниране за работещите в домовете за възрастни хора.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче