Секции

16 April 2024 07:55

Пожарите в Гърция: Призиви за оставки и икономически срив за десетилетия

Стотици пожарникари се борят за овладяване на два огромни горски пожара в Гърция днес. Единият бушува девет поредни дни, които оставиха стотици бездомни и нанесоха неизмерими щети.

С помощта на огромни многонационални сили гръцките пожарни екипи се борят да потушат огъня на остров Евбея и на полуостров Пелопонес в неравен терен.

"Мисля, че можем да кажем, че пожарните фронтове бавно се поставят под контрол", каза Янис Конциас, кмет на град Истиая, който е в заплаха от дни, за държавната телевизия ERT.

„Вчера видяхме светлината на слънцето за първи път от дни“, каза той, имайки предвид гигантските облаци дим, задушили жителите и възпрепятствали пръскането на вода от противопожарни самолети.

Положението беше по-несигурно в планинския район на Пелопонес в Гортиния, дом на гъсти гори и дълбоки дерета.

Трима души загинаха при последната огнена вълна, която дойде в разгара на най-тежките горещини в Гърция от десетилетия.

Мнозина тук признават, че помощта от чужбина е от решаващо значение за предотвратяването на още по-голямо бедствие. Държави от ЕС и други страни досега са предоставили 21 самолета, 250 превозни средства и повече от 1200 пожарникари.

В Гърция се засилват призивите за оставка на висши служители по обществената безопасност, които през юни настояваха, че страната е добре подготвена.

"Нашите ресурси бяха по-силни от всякога. Сблъскахме се с оперативно уникална ситуация с 586 пожара за осем дни по време на най-лошото метеорологично явление от 40 години", настоя заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас във вторник.

„Изправени сме пред изчезване“

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис тази седмица се извини на нацията за евентуални "недостатъци" в отговора на държавата.

В допълнение към стотици изгубени домове и удара върху намаляващите гори в Гърция, се очаква разходите за местните икономики да бъдат плашещи.

„Изправени сме пред изчезване“, каза кметът Конциас в Евбея, чиято юрисдикция включва популярния курортен град Айдипсос.

"Загубихме месец август, който би поддържал хората тук през следващата година. Местният туризъм е разрушен, повечето посетители са напуснали", каза той. "Щетите са огромни и екологичното бедствие ще има икономически последици в продължение на десетилетия". /БГНЕС, АФП

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Тайната на успеха е в способността да възприемеш гледната точка на другия и да видиш нещата от неговия ъгъл толкова добре, колкото от своя.


Хенри Форд