Секции

29 March 2024 04:00

17 жертви на наводненията в няколко черноморски региона в Турция

Турция съобщи за 17 жертви на наводненията в няколко черноморски региона на страната при второто природно бедствие, което удари страната този месец, след опустошителните пожари на юг.

Наводненията засегнаха провинциите Бартин, Кастамону и Синоп, където валя обилен дъжд в продължение на няколко дни. Компетентните служби са на терен, участват в евакуация, претърсване и почистване на терена. Повече от 1300 души са евакуирани от засегнатите райони, някои с помощта на хеликоптери и лодки, а близо 700 души са настанени в студентски общежития. Хеликоптери спасяват хора, изкачили се на покривите на домовете си.

Спасители евакуираха регионална болница заради наводненията. Много от потопените райони останаха без електричество, а селски пътища са блокирани. В провинция Бартън най-малко 13 души бяха ранени при срутване на част от мост.

Проливните дъждове превърнаха много улици в течащи реки и предизвикаха свлачища, които разрушиха пътища и събориха мостове в три планински региона по черноморско крайбрежие на Турция.

Спасители раздават храна и помогат за евакуацията на хиляди хора.

Министърът на земеделието и горите Бекир Пакдемирли предупреди, че районът е изправен пред бедствие, невиждано там от 100 години.

Наводненията причциниха хаос в северните провинции точно когато властите обявиха, че някои от горските пожари, които бушуват в южните крайбрежни райони в продължение на две седмици, са овладени.

Наводненията и пожарите, които отнеха живота на 8 души и опустошиха десетки хиляди хектари гори, се случиха през същата седмица, в която от ООН предупредиха, че глобалното затопляне е опасно близо до излизане извън контрол.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Когато отидох в училище ме попитаха: Ти какъв искаш да станеш като пораснеш? И аз написах: Щастлив. Те ми казаха, че не разбирам задачата, а аз им казах, че не разбират живота.


Джон Ленън