Секции

28 March 2024 10:45

Гърция и Испания се борят с упорити горски пожари

Пожарникари се борят да овладеят два пожара в околностите на гръцката столица Атина, съсредоточавайки усилията си в спасяването на къщи от пламъците. Огънят в район Лаврио, на около 60 км южно от Атина, е раздухван от силни ветрове и се разпространява бързо. Жителите на три села са евакуирани. Пламъците достигнаха ливади и огради на някои имоти, прехвърляйки се през няколко гористи хълма. В потушаването участват 104 пожарникари с 40 коли, а от въздуха им помагат хеликоптери и самолети. Местни жители също помагат с градински маркучи и клони.

Друго огнище гори край село Вилиа, на 50 км северно от Атина. 6 села са евакуирани, не се съобщава за пострадали хора. Властите изпратиха предупрежденията за евакуация чрез есемеси на жителите на засегнатите селища.

Междувременно в Испания продължава борбата с най-големия горски пожар за сезона. Огнеборците са успели да задържат пламъците в определени участъци в провинция Авиля. 1000 души бяха евакуирани от домовете им. Пожарът, разпалван от горещата вълна, е унищожил 12 000 хектара земя.

Пожарникари от Военното звено за извънредни ситуации гасяха пламъците на земята, докато хеликоптери пускаха водни струи край село Сан Хуан дел Молинило в Авиля. Местността е разположена на 120 км западно от Мадрид в област Кастилия и Леон. Огънят бе предизвикан от запалването на лек автомобил на магистрала.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче