Секции

29 March 2024 11:38

Триумфалната арка в Париж ще бъде опакована по проект на Кристо

Посетителите на Париж могат да останат изненадани, когато се разхождат по булевард „Шанз-Елизе“ през септември, когато Триумфалната арка – знаковият символ на града – ще бъде опакована в посмъртната инсталация на Кристо. Работници вече са издигнали скелета около 50-метровата арка от XIX век, а по-късно паметникът ще бъде покрит със сребристосиня пластмасова обвивка. Опакованата арка ще може да бъде видяна между 18 септември и 3 октомври.

Замислен още през 1961 г от родения в България художник Кристо и неговата съпруга Жан-Клод, проектът „Опакованата Триумфална арка“ бе съживен от племенника на твореца – Владимир Явашев.

Преди кончината си Кристо е казал, че иска този проект да бъде завършен.

Владимир Явашев – племенник на Кристо

Надявам се, че Кристо би бил най-щастлив, ако някой погледне паметника и каже „прилича точно на скиците и рисунките“.

Кристо е искал да опакова Триумфалната арка и е споделил идеята си на екипа на Център Помпиду в Париж. Тя допаднала на президента на центъра за националните паметници на Франция Филип Белавал, която я предложил на президента Макрон. По този начин се случиха нещата. Всичко бе задвижено през 2017 г.

Кристо наема малка стая близо до „Шанз-Елизе“, когато пристига в Париж през 1958 г. В началото на кариерата си експериментира, опаковайки изхвърлени щайги и бъчви с платове и въжета. Българският художник се прочува с гигантските си временни инсталации, които улавят момента и остават за дълго в съзнанието на зрителите. Той е опаковал част от бреговата ивица на Австралия и сградата на Райхстага в Берлин, поставя огромна завеса в част от каньон в Колорадо, а заедно с жена си Жан-Клод покрива моста Пон Ньоф в Париж с жълт плат през 1975 г.

Въпреки включването си в инсталацията, най-посещаваният паметник в Париж ще продължи да приема посетители.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Да обясняваш на някого какво означава даден символ е като да му казваш как трябва да го кара да се чувства музиката.


Дан Браун