Секции

16 April 2024 08:20

Противници на талибаните се групират в долината Панджшир

Противници на талибаните прегрупират своите сили в долината Панджшир в Афганистан – единствената провинция, която не е под контрола на ислямистите. В същото време западните държави бързат да приключат с евакуацията на своите дипломати, войници и афганистанските си съюзници преди изтичането на крайния срок за изтегляне на чуждестранните военни контингенти.

На отделни места Северният алианс води битки с талибаните, като основна част от него са силите на Ахмад Масуд – син на легендарния Ахмад Шах Масуд – основен лидер на съпротивата срещу съветската окупация през 80-те години на XX век и срещу талибаните през 90-те години.

Бойните групи на Масуд са съставени от местни бунтовници и бивши войници, лоялни на доскорошното правителство, които са избягали в Панджшир с оръжие, бронирани коли и 5 военни хеликоптера.

Освен Масуд там е и 48-годишният Амрула Салех, бившият вицепрезидент на страната. След като президентът Ашраф Гани напусна Афганистан на 15 август, Салех се обяви за легитимен служебен президент.

Междувременно стана ясно, че са се провели първи преки преговори между талибаните и Националния фронт за съпротива, формиран от сподвижниците на Ахмад Масуд. Това съобщи на страницата си във Фейсбук един от представителите на Фронта Абдул Хафиз Мансур. Преговорите са били в град Чарикар, административен център на афганистанската провинция Парван. Атмосферата на разговорите е била добра. За пръв път представители на двете страни водят пряк диалог, поясни Мансур. Постигната е договорка за продължаване на диалога за мир и избягване на взаимни нападения.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче