Секции

19 April 2024 07:01

Покриват ледника Титлис в Швейцария с одеяла, за да го предпазят от топене

В една от най-популярните алпийски дестинации в Швейцария персоналът на кабинков лифт работи по покриването на връх Титлис с вълнен плат. Целта е ледниковите склонове и пистите да бъдат предпазени от слънцето.

Жан Дармс – технически ръководител: Общо сме покрили почти 100 000 квадратни метра, включително и плочата, на която се намираме в момента. Това е район, който се разраства стабилно през последните няколкогодини. В сравнение с миналата година през тази сме покрили допълнително 30 000 квадратни метра. Поставяме флис, здрава висококачествена материя над ледника, действаща като естествен щит. Трябва да запазим количествата сняг, паднали миналата зима.

Връх Титлис, висок 3238 метра, е свидетел на бързо топене на сняга и леда в миналите десетилетия. В следващите 50 години се очаква всичко в района да се стопи. Шепа служители работят в продължение на 5-6 седмици, за да покрият отделни части от ледника с полиестерна покривка, включваща нетъкани текстилни нишки, които не пропускат слънчевата светлина и предпазват снега от топене. Същевременно се осигурява изолация от по-високите температури на въздуха и се охлажда леда, когато вали дъжд.

След няколко месеца същите работници ще развият вълненото одеяла от Титлис.

Събраният сняг се използва за запълване на пукнатини в ледника, които иначе могат да зейнат внезапно на ски пистите в курорта Енгелберг.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче