Секции

29 March 2024 15:11

Ураганът Айда бушува в САЩ, взе жертва

Най-малко един човек е загинал, а над милион домакинства останаха без електричество заради преминаването през южните части на САЩ на урагана Айда. Щатът Луизиана, който стихията достигна като ураган от четвърта степен, е най-тежко засегнат. Енергийната компания „Ентерджи“ е потвърдила, че Ню Орлиънс е без ток и че единственото електричество в града идва от генератори.

Националният център по ураганите съобщи, че Айда е отслабнал до буря трета категория, след като беше ураган четвърта категория, когато достигна сушата.

Стихията отнесе покриви на сгради и предизвика наводнения в крайбрежните райони на Луизиана.

Джон Бел Едуардс – губернатор на Луизиана

Условията се променят много бързо, очевидно имаме много опасна ситуация. Очакваме опустошителните ефекти да продължат в следващите 24 часове, докато ураганът преминава през щата. Стихията достигна сушата при Порт Фуршон със сила от 4-та степен с устойчиви ветрове със скорост от 150 мили в час. Както прогнозира Националната метеорологична служба, това е една от най-силните бури в съвременната ни история.

Ветровете в периферията на урагана достигат скорост 80 км/ч и принудиха властите в Ню Орлиънс да прекъснат спешните медицински услуги. Бурята се движи в северозападна посока със скорост 21 км/ч. Националният център по ураганите предупреди, че са възможни катастрофални щети от вятъра и че на някои места може да паднат до 61 см дъжд.

Близо 5000 войници от Националната гвардия са мобилизирани. Федералната агенция за управление на кризи е изпратила над 200 линейки и повече от 130 000 палатки, милиони пакети с храна и вода в Луизиана.

Заради Айда беше прекратен добивът на петрол в почти целия район на Мексиканския залив.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче