Секции

19 April 2024 01:15

ЕС извади шест държави от списъка за безопасни пътувания заради Ковид-19, сред които и САЩ

Евросъюзът изключи САЩ от списъка си със страните, от които бяха разрешени пътуванията по несъществени причини. Заедно с тях от него са извадени Северна Македония, Черна гора, Косово, Израел и Ливан. Причината е влошаващата се в тях епидемиологична ситуация. Досега техните граждани не представяха тестове и изискванията за карантина при пътувания.

ЕС премахна шест държави, включително САЩ, от „белия списък“ на Covid дестинациите, на чиито туристи се разрешава влизане без ограничения, като например задължителна карантина.

„Белият списък“ на ЕС предполага по-малко от 75 нови случая на ден на 100 000 души през предходните 14 дни. Според университета „Джонс Хопкинс“, САЩ са имали най-големия брой заразени в света за последните 28 дни.

По-голямата част от държавите от Общността бяха отворили отново границите си за американските граждани през юни с надеждата да спасят летния туристически сезон, въпреки че повечето от тях изискваха отрицателен тест преди пътуването. Този подход обаче не беше поет реципрочно от САЩ.

От списъка на сигурните държави на ЕС заради скока на случаите с Covid са премахнати още Израел, Косово, Ливан, Черна гора и Република Северна Македония.

Страните членки си запазват обаче възможността да вдигнат рестрикциите за несъществените пътувания за напълно ваксинирани хора, идващи от гореспоменатите шест страни. Всяка страна членка решава точно какви ограничения ще наложи върху пътниците от тези държави.

Сега в списъка на съюза остават 17 места по света. Това са Япония, Нова Зеландия, Украйна, Армения, Азербайджан, Молдова, Австралия, Канада, Йордания, Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Саудитска Арабия, Бруней, Сингапур, Южна Корея. Този списък обаче редовно се преразглежда и актуализира.

ЕС е готов да отвори границите си с Китай, но при условие на реципрочно действие. Властите на Китай обаче не са готови на тази стъпка.

В разгара на пандемията всички страни членки от ЕС, освен Ирландия, забраниха несъществените пътувания. Страните нечленки на ЕС Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария и Исландия също се присъединиха към тази европейска забрана. Тя бе леко разхлабена през юни 2020 г., но оттогава малко страни се оказаха в списъка с изключения от рестрикциите на ЕС. Израел бе добавен там през май, а САЩ през юни на настоящата година.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче