Секции

29 March 2024 09:10

Тежки наводнения в Испания, над 200 литра дъжд на квадратен метър само за два часа

Придошла вода отнесе автомобили по улиците след проливни среднощни дъждове в североизточна Испания и други райони в страната. Силна гръмотевична буря с поройни дъждове доведе до хаос в няколко части на Испания, причинявайки тежки наводнения в някои градове. Над цялата страна, с изключение на южните части на Андалусия и Канарските острови, се изсипа невиждан дъжд, последван от сериозни наводнения. Много селища са със значителни материални щети, оценявани за милиарди евро.

Хиляди хора останаха без електричество, а местните власти бяха принудени да затворят някои пътища и железопътни връзки.

Бурята, която набра сила заради високите температури и влажността, удари особено силно в крайбрежния град Алканар в североизточния регион на Каталуния.

Някои улици се превърнаха в мощни кални потоци, а мътната вода завлече десетки автомобили, мебели и дървета към морето. Кадри по националната телевизия показаха как водната стихия носи с голяма скорост шезлонги. Само за 2 часа в Алканар са се излели 215 литра на квадратен метър, съобщиха от местната метеорологична служба.

В по-голямата част от вътрешността на Испания също е имало проливни дъждове през нощта. В Мадрид и други области в централна Испания те се причинили умерени наводнения. По данни на националната метеорологична служба бурята е била съпътствана от над 9 000 мълнии.

Засега няма сведения за пострадали хора. Двама души са били лекувани от лека хипотермия. Властите приканват населението да си стои вкъщи и предупреждават за очаквани нови дъждове и евентуални наводнения.

Спасителните екипи реагираха на стотици сигнали за помощ и спасиха хора, хванати в капан в колите си, къщи и къмпинги. Властите отвориха спортните зали, които да приютят хората, казаха служители.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Всеки път, когато се почувстваш изгубен, си спомни за всеки, който някога те е обичал, за всяка сбъдната мечта, за всеки пълноценно изживян слънчев ден и след това си представи колко още такива спомени те чакат зад ъгъла.