Секции

28 March 2024 13:14

Лидер на съпротивата в Панджшир заяви, че е готов да преговаря с талибаните

Лидерът на афганистанската група за съпротива, която води интензивна битка срещу талибаните в долината Панджшир заяви, че е отворен за започване на мирни преговори, съобщи Би Би Си.

Ахмад Масуд заяви, че подкрепя план, предложен от религиозни духовници за споразумение и призова талибаните да прекратят настъплението си.

Провинция Панджшир, разположена северно от столицата Кабул, е най –яркият пример за съпротива срещу управлението на талибаните.

Ислямистката група установи контрол над останалата част от Афганистан преди три седмици и пое властта в Кабул на 15 август след разпадането на правителството, подкрепяно от Запада.

В публикация във Фейсбук Масуд заяви, че Националният фронт на съпротивата на Афганистан (NRF), който включва бивши афганистански сили за сигурност и местни милиции, ще бъде готов да спре боевете, ако талибаните прекратят атаките си.

Панджшир е пресечена планинска долина, обитавана от около 200 000 души. Областта беше център на съпротива, когато Афганистан беше под съветска окупация през 80 -те години на миналия век и по време на предишния период на управление на талибаните - между 1996 и 2001 г./БГНЕС

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Има два начина да живееш живота си. Единият е като мислиш, че няма чудеса, а другият – че всяко нещо е чудо.


Алберт Айнщайн