Секции

24 April 2024 15:01

Технически проблеми белязаха преброяването на населението в Северна Македония

Технически проблеми белязаха втория ден от преброяването на населението в Република Северна Македония. В продължение на няколко часа системата не позволяваше въвеждане на данни в компютрите на преброителите. Проблемът е бил преодолян и процедурата е продължила, заяви председателят на Държавния институт за статистика Апостол Симовски.

На този етап малко граждани са отказали да се регистрират. Министерството на вътрешните работи обяви, че ще има глоби за хората, които връщат преброителите.

Премиерът Зоран Заев изрази очакване процедурата да приключи успешно. В първия ден от преброяването бяха преброени около 95 000 граждани. За записите е необходимо лицата, които са преброени, да приложат документ, в който е вписан единен граждански номер.

Първото от 20 години преброяване в Р Северна Македония е от изключително значение за бъдещето на страната, която трябва да докаже, че гарантира свобода на волеизявлението на всеки свой гражданин.

Последното преброяване в Северна Македония е правено през 2002 г. Това означава, че националната статистика на практика не разполага с базова информация за цяло едно поколение. Ключов момент е колко души ще се самоопределят като албанци. Причина за това са част от правата, които се гарантират на етническите малцинства.

Според Охридското мирно споразумение, ако едно от тях съставлява повече от 20% от общия брой на населението, то например неговият език трябва да бъде добавен към списъка с официалните за държавата.

През последните месеци от българска страна неведнъж се поставя въпросът за отношението към гражданите на Република Северна Македония, които се самоопределят като българи. Според последното преброяване от 2002 г като етнически българи са се самоопределили 1417 граждани на Северна Македония.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче