Секции

28 March 2024 15:23

Национално поклонение за Белмондо в четвъртък, по изключение на него ще има и граждани

Национално поклонение за Жан Пол Белмондо в мемориалния комплекс Дом на инвалидите ще се състои утре от 15.30 часа българско време. Като по изключение освен официалните лица ще бъдат допуснати и граждани.

На церемонията освен близките на актьора, се очакват и представители на френския политически, културен и спортен елит. Публиката, която Бебел боготвореше, ще го изпрати и в последния му път. По настояване на колеги на легендарния актьор, в четвъртък в двора на честта в мемориалния комплекс Дома на инвалидите в Париж, освен официални лица, по изключение бъдат допуснати и 1000 души – почитатели на неговото изкуство. Те обаче ще трябва да представят преди това валиден здравен сертификат, предупреждават от Елисейския дворец.

Там ще бъде президентът на страната Еманьел Макрон, премиерът Жан Кастекс , видни личности от областта на киното и спорта. Икона на френското кино, Жан Пол Белмондо си отиде на 88 годишна възраст в понеделник. И тъй като за актьора публиката беше всичко , неговите фенове ще бъдат с него до последно.

Франция ще му отдаде дължимото с национално поклонение и то на едно от най-специалните места в Париж – мемориалния комплекс Дом на инвалидите.

Построен през 1670 година от Луи 14 , за да може там да се грижат за неговите болни и осакатени войници. Днес комплексът е превърнат във военен музей , а под купола на църквата почиват останките на паметни личности от френската история – сред които и самия император Наполеон.

Два екрана ще бъдат монтирани извън комплекса откъдето парижани ще могат да проследят церемонията. Адвокатът на актьора съобщи че Белмондо ще бъд погребан в петък, в църквата Сен Жерман де Пре. През октоври 2018 в двора на Инвалидите се състоя поклоннието пред певеца Шарл Азнавур. Тогава обаче, церемонията водена от президента Еманюел Макрон беше без външна публика.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче