Секции

29 March 2024 02:55

Папата: Светите братя Кирил и Методий ще ни помогнат да се освободим от идеологиите

Папа Франциск изтъкна ролята на Светите братя Кирил и Методий като „предвестници на християнското единство“. Това стана в началото на четири дневното официално посещение на светия отец в Словакия. Той пристигна в страната от Унгария, където визитата му продължи само 7 часа. Според медии, заради големите му различия с унгарския премиер Виктор Орбан по мигрантските проблеми.

Папа Франциск пристигна в Словакия на 4-дневно посещение. Главата на католическата църква беше посрещнат в Братислава от президентът на страната Зузана Чапутова.

Светият отец изтъкна ролята на Светите братя Кирил и Методий като „предвестници на християнското единство“.

Солунските братя ще ни помогнат „да се освободим от идеологиите“ и да намерим „пътя към единението“, каза папата при срещата си с митрополит Ростислав, предстоятел на автокефалната Православна църква на чешките земи и Словакия.

Източноправославните словаци са относително малко, католиците съставляват около 70% от населението на страната.

В чест на папата камбаните на всичките близо 2 630 католически храма в Словакия зазвъняха точно в момента, когато самолетът се приземи в Братислава.

Освен столицата Франциск ще посети и някои от най-бедните райони в източната част на страната, ще отслужи открита литургия в северния град Шаштин. Очаква се той да се срещне с оцелели от Холокоста и членове на ромската общност.

По-рано папа Франциск беше на посещение в Унгария, където визитата му продължи едва 7 часа, което е необичайно кратко от всичките му над 35 пътувания по света. Според медии това се дължи на огромните му различия с унгарския премиер Виктор Орбан по проблемите с мигрантите.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче