Секции

25 April 2024 02:42

„Зимен план“ на британското правителство включва подсилваща трета доза ваксина за всички над 50 години

Британското правителство обяви „Зимен план“ за справяне с коронавируса. Той предвижда бустер ваксини за изложените на по-голям риск и довършване на масовото ваксиниране. Предвиден е също кризисен план, ако националното здравеопазване изпадне в дълбока криза, съобщи британският премиер Борис Джонсън.

Великобритания обяви следващите стъпки за борба с пандемията от коронавирус. Стратегията на британското правителство през зимата е да разчита на подсилваща трета дози ваксина за уязвимите групи, а не на локдауни, обяви премиерът Борис Джонсън.

Борис Джонсън, премиер на Великобритания

Ковид още е сред нас. За съжаление, заболяването все още представлява риск. Но аз съм убеден, че ние можем да продължим с нашия план да превърнем ваксините в работни места и да защитим постигнатия от всички нас напредък. Основното е бустер дозата. Трета доза шест месеца след втората ще ни помогне да изградим още по-високи нива на имунизация и защита.

„Зимния план“ на правителството е в 5 основни опорни точки.

Първата са ваксините. Бустер програмата за всички над 50 години, клинично уязвимите и медицинските работници на първа линия ще стартира още следващата седмица. Решено е също да бъдат ваксинирани децата между 12 и 15 години.

Втората точка в плана е тестването, проследяването и самоизолирането. Скоро се очаква промяна на системата с PCR тестовете, вероятно е премахването им.

Трета точка е оказването на подкрепа за националното здравеопазване и социалните грижи. През следващите 6 месеца за здравната система ще бъдат отпуснати още 5.4 милиарда паунда, 1 милиард от които за бързото справяне с дългия списък от чакащи за операции и лечение.

Четвъртата цел е да се насърчават хората да се срещат на открито. Носенето на маски ще остане в сила при събирането на много хора на едно място.

И пето, оказване на помощ в чужбина с ваксини, терапевтика и диагностика. Правителството се похвали, че вече е дало 9 милиона дози ваксини за програмата „Ковакс“ на ООН.

Това е така наречения „План А“, но има и „План Б“, в случай, че здравеопазването бъде претоварено. В случай на криза обаче най-вероятно ще се върне задължителното носене на маски и социалната дистанция, както и въвеждане на ваксинационни паспорти. Ще се насърчава и работата от вкъщи, където това е възможно.

Ваксините са спасили до момента живота на над 112 хиляди души и са предотвратили 24 милиона заразявания в Обединеното кралство.

Към този момент във Великобритания, с население от 66 милиона души, напълно ваксинирани са 44 милиона човека – две трети от цялото население или 81% от навършилите 16 години.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче