Секции

19 April 2024 04:57

Вулкан изригна на Канарските острови, евакуираха хиляди хора

Заради активизирането на вулкан на Ла Палма – един от островите от архипелага Канарски острови – между 5000 и 10 000 души бяха евакуинари от рисковите зони, съобщава агенция ЕФЕ. От тях приблизително 500 са туристи. Изригването на вулкана в националния парк „Кумбре виеха“ в южната част на острова настъпи към 15.15 ч местно време в неделя. Лава и стълб от дим и пепел бяха изхвърлени към небето, а оранжевите потоци започнаха бавно да се стичат към близките села и ферми.

Два часа след изригването лавата се спусна по склоновете от пет пукнатини, а властите разпоредиха евакуацията на 4 села, включително Ел Пасо и Лос Ланос де Аридане. С падането на нощта фонтаните лава продължаваха да се издигат на стотици метри в небето, а три огнени реки от разтопена магма се изляха по хълмовете, заливайки гори и земеделски земи.

По данни на регионалното правителство на Канарските острови няма пострадали хора.

Педро Санчес – премиер на Испания: През тази дълга седмица ние направихме прогнози какво би се случило след изригването на вулкана и дадохме подробна информация на гражданите, повишавайки бдителността. Всичко се развива по плана и основен приоритет е гарантирането на сигурността на населението на Ла Палма.

Испанската агенция за контрол на въздушния трафик обяви, че авиокомпаниите са помолени да се въздържат от полети над Канарските острови.

Преди изригването учени регистрираха в националния парк десетки хиляди трусове, достигащи магнитуд от 3.8 по Рихтер. Първото описано изригване на вулкана на Ла Палма е било през 1430 г. При последното през 1971 г един човек загина, докато правел снимки близо до потоците от лава.

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче

Полезни връзки:

Официален сайт на Община Карлово

Има три неща, които стават по-ценни с времето: старо дърво за горене, стари книги за четене и стари приятели за забавление.


Хенри Форд