Секции

24 April 2024 19:05

Лавата от вулкана Кумбре Виеха достигна Атлантическия океан

Горещата червена лава от вулкана, опустошил испанския остров Ла Палма от Канарския архипелаг, достигна Атлантическия океан късно във вторник 9 дни, след като започна да се стича по планинските склонове, унищожавайки къщи и земеделска реколта по пътя си.

Кадри и снимки показват как камъни падат тежко в океана, а облаци бяла пара се издигат над крайбрежния район Плая Нуева. Местните власти предупредиха, че когато лавата достигне океана, са възможни нови експлозии и образуване на облаци от токсични газове. Затварянето трябва да се спазва стриктно, когато лавата достигне океана, каза Мигел Анхел Моркуенде, директор на комисията за реакция на Певолка.

Лавата се стича по западния склон на Кумбре Виеха към океана от 19 септември, унищожавайки почти 600 къщи и бананови плантации на Ла Палма, който граничи с остров Тенерифе в Канарския архипелаг.

Хиляди хора – местни и туристи – бяха евакуирани, а три крайбрежни села – напълно затворени на 27 септември в очакване лавата да се излее в Атлантическия океан.

Испанското правителство класифицира Ла Палма като зона на бедствие – ход, който ще осигури финансова помощ за острова. Първият пакет е от 10.5 милиона евро, като 5 милиона от тях са предназначени за купуването на къщи, а останалото – за обзавеждане.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче