Секции

20 April 2024 03:15

Осъдиха Никола Саркози на година затвор за незаконно финансиране на предизборна кампания

Президентът на Франция през 2007-2012 г Никола Саркози е виновен за незаконно финансиране на неговата кампания за президентските избори преди 9 години, постанови съд в Париж, осъждайки го на 1 година затвор.

Според обвинителния акт, той е похарчил почти двойно повече от позволената сума по време на кампанията през 2012 г, като за целта е била наета агенция за връзки с обществеността, чрез която да бъдат представени фалшиви разходи.

Саркози отхвърля нарушенията и не се признава за виновен. Той твърди, че не е участвал в логистиката на предизборната си кампания за втори мандат като президент или в начина, по който са изразходвани парите по време на събитията от кампанията.

Съдът обаче реши, че Саркози е бил информиран за преразхода и не е предприел мерки.

66-годишният политик обаче едва ли ще влезе в затвора. Очаква се той да обжалва присъдата – ход, който на практика ще я спре, като съдията каза, че може да изтърпи присъдата у дома с електронна гривна.

Това е втора присъда срещу Никола Саркози в рамките на тази година. Той беше признат за виновен в отделен процес през март за опит да подкупи съдия и да упражни влияние, за да получи поверителна информация по съдебно разследване.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче