Секции

25 April 2024 06:48

Активността на вулкана Кумбре Виеха се засили, срути се северната му страна

Нажежена до червено лава изригна високо във въздуха, след като активността на вулкана на остров Ла Палма на Канарските острови се засили. Според местни медии, северната страна на вулкана се е срутила късно в неделя, което е ускорило по-бързото движение на лавата, застрашаваща няколко близки града. Голяма част от лавата при предишните изригвания достигна Атлантическия океан, но не причини големи токсични облаци, тъй като ветровете и теченията постепенно разнесоха дима и изпаренията.

Правейки първо посещение на засегнатия остров Ла Палма, испанският премиер Педро Санчес съобщи, че правителството ще одобри 206 милиона евро спешна помощ за възстановяване на щетите.

Педро Санчес – премиер на Испания: Във вторник кабинетът ще одобри пакет със силни мерки от гледна точка на възстановяване на засегнатата инфраструктура, водоснабдяване, заетост, селско стопанство, туризъм, данъчни облекчения, на обща стойност 206 милиона евро.

Средствата от централното правителство са втората част от плана за възстановяване на Ла Палма и се прибавят към първите 10.5 млн. евро, планирани за построяването на 107 къщи и закупуването на обзавеждане за тях. Санчес призова туристите, които обмислят посещения в Ла Палма да не ги отлагат. Туризмът е основен източник на приходи за Канарските острови, част от които е Ла Палма.

Досега Кумбре Виеха е унищожил над 900 сгради, а над 6000 души бяха евакуирани от домовете си на острова.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче