Секции

18 April 2024 13:23

Гърция се подготвя за рязко влошаване на времето с мощни бури и порои

Лошото време започва да обхваща Балканите. В Гърция властите обявиха мерки заради очакваните поройни дъждове и гръмотевични бури. Спират фериботите към островите в цялата страна. В най-критичните региони затварят и училищата. Гражданите се приканват да не пътуват, освен при абсолютна необходимост.

Балканските страни се готвят за рязко сериозно влошаване на времето. Националната метеорологическа служба на Гърция издаде предупреждение, че циклон с името „Атина“ ще предизвика силни валежи и бурен вятър. Влошаването на атмосферните условия започва в северозападната част на страната и постепенно ще обхване и други части на Гърция. Синоптиците предупреждават за силен дъжд, градушка и гръмотевични бури. Властите съветват да се пътува само, ако е изключително наложително. В сряда вечерта на жителите на островите в Йонийско море е изпратено съобщение през номера за спешна помощ 112 с предупреждение да останат по домовете си и да избягват райони, където се очакват наводнения. В съобщението гражданите се приканват да обезопасят предметите, които биха могли да бъдат отнесени от очаквания силен вятър. Заради силния вятър е забранено движението на плавателни съдове на пристанищата на островите Закинтос и Кефалония. Спрени са всички фериботните връзки към островите, до подобрение на времето.

Транспортните фирми предупреждават, че пътниците, които са си купили билети за фериботи в следващите дни, да се свържат преди отпътуване с пристанищните власти. Заради очакваните порои много училища ще останат затворени на островите Корфу и Паксос. Има опасност от наводнения на приземни етажи. Особено засегнати ще са острови в Йонийско море, областите Тесалия, Епир, Западна и Централна Македония. Задействан е план за предотвратяване на наводнения. Според прогнозите лошото време ще се задължи поне три дни.

/Източник информация и снимка: Тв Европа/

Днес Ви питаме:

Забравена добродетел ли е състраданието?

Да

Не

Нямам мнение

Културен афиш
Изтегли си късметче